Újabb és komplexebb kihívások várnak a gazdálkodókra a CBAM területén 2024. július 1-jétől
 
 
A karbonintenzitást ellensúlyozó mechanizmus („CBAM”) adatszolgáltatás az eddigi adatszolgáltatásokhoz képest az év második felétől új szakaszba lép. Az Európai Bizottság által meghatározott alapértelmezett értékek alkalmazására a gazdálkodók jelentős hányadánál nem lesz lehetőség. A 2024. évi III. negyedéves adatszolgáltatással kezdődően a gazdálkodóknak át kell térniük a CBAM rendeletben meghatározott számításon / mérésen alapuló módszerre a CBAM-jelentés elkészítése során.   

Következésképpen, 2024. július 1-jétől a CBAM adatszolgáltatás jóval összetettebbé válik. Tapasztalataink szerint a számításon / mérésen alapuló módszerhez szükséges adatok jellemzően nem állnak rendelkezésre a gazdálkodóknál. A szóban forgó adatok hiányában elengedhetetlenné válik a gazdálkodók részéről, hogy felvegyék a kapcsolatot az importált termékeket előállító gyártókkal. Amennyiben nincs közvetlen kapcsolatuk a gyártókkal, akkor a beszállítókon keresztül tudják csak a releváns adatokat beszerezni, ez azonban jelentős kihívások elé állítja az importőröket.  

 
 
business-discussion-table.jpg
 
 
 
Annak érdekében, hogy segítse az importőröket a jelentéstételi kötelezettség teljesítésében, a Bizottság közzétett egy adatigénylő formanyomtatványt. Mindazonáltal, az adatigénylő formanyomtatvány értelmezése annak komplexitása miatt az eddigi tapasztalatok alapján komoly nehézséget okoz a gyártók, beszállítók számára. Ebből következően a gyártók, beszállítók nem, vagy csak késedelmesen tudják biztosítani a szükséges adatokat az importőrök számára. 

A CBAM-jelentéshez szükséges adatok összegyűjtésében, a kapott adatok elemzésében szakértő kollégáink készséggel állnak rendelkezésre. Adózásért felelős csapatunk az adatbekérő formanyomtatvány értelmezésében, feldolgozásában, a gyártókkal, beszállítókkal való megfelelő kommunikációs csatornák kialakításában, szükség szerint belső folyamatok felállításában, illetve a már meglévő folyamatok fejlesztésében tudnak segítséget nyújtani. A fenntarthatósági és klímaváltozási területért felelős szakértőink a vonatkozó számítások előkészítésében – beleértve a CBAM tanúsítvány árelőrejelzését –, az adott esetben már előkészített importtermék karbon-kalkulációk felülvizsgálatában és az emisszió-kereskedelmi számításokban tudják támogatásukról biztosítani a gazdálkodókat.

Amennyiben a CBAM-kötelezettségek teljesítésében segítségre lenne szükségük vagy bármilyen kérdésük merülne fel, forduljanak hozzánk bizalommal. 
 
Forduljon szakértőinkhez bizalommal
 
 
NagyAron.jpg dr. Nagy Áron
Partner
+36 70 375 3855 
[email protected]     

 
 
FulopAttila.jpg Fülöp Attila
Partner
+36 30 559 1364
[email protected]       
 
 
pohner-zsofia.png Pohner Zsófia
Senior Manager                           
+36 30 559 1312
[email protected]
 
 
Nánási Nikolett_új.jpg Nánási Nikolett
Senior Manager
+36 30 586 5539
[email protected]          
 
 
nemeth-zoltan.png Németh Zoltán
Manager
+36 70 333 2261
[email protected]          
 
 
Látogasson el weboldalunkra
 
 
 
 
 
 
 
 
 
LinkedIn  Twitter  Facebook  YouTube  Instagram
 
Manage preferences | Unsubscribe from all marketing communicationsEY | Building a better working world

Az EY egy jobban működő világ felépítésén dolgozik hosszú távú érték teremtésével ügyfeleink, munkatársaink és a társadalom számára, valamint a bizalom erősítésével a tőkepiacokon.

Az adatok és technológiai ismeretek birtokában az EY sokrétű csapatai több mint 150 országban garantálják a megbízhatóságot, és támogatják ügyfeleink növekedését, átalakulását és működését.

Az EY csapatai a könyvvizsgálat, a tanácsadás, a jog, a stratégia, az adó és a tranzakciók területén a legjobb kérdésekkel közelítik meg napjaink összetett problémáit, hogy megtalálják az új megoldásokat.

Az EY név a globális szervezetre, illetve az Ernst & Young Global Limited egy vagy több tagjára utal, amelynek mindegyike önálló jogi személy. Az angliai székhelyű Ernst & Young Global Limited (company limited by guarantee) nem foglalkozik ügyfelek részére történő szolgáltatásnyújtással. A személyes adatok EY általi gyűjtésére és felhasználására vonatkozó információk, valamint az érintettek adatvédelmi jogszabályok szerinti jogainak leírása az ey.com/privacy címen érhetők el. További információkért szervezetünkről kérjük, látogasson el honlapunkra a www.ey.com címen.

© 2024 Ernst & Young Kft. | Ernst & Young Tanácsadó Kft. | Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda
Minden jog fenntartva.